Rok 2008, według przynależności społeczno-ekonomicznej

Wyszczególnienie Ogół pracowników rolników pracujących na własny rachunek emerytów i rencistów utrzymujących się z niezarobkowych źródeł Stosunek korelacyjny
Ryż 0,225 0,199 0,171 0,219 0,297 0,270 0,09
Pieczywo żytnie 0,279 0,253 0,164 0,305 0,370 0,231 0,07
Pieczywo pszenne 1,114 1,109 0,841 1,145 1,206 0,988 0,07
Pieczywo mieszane i pozostałe 4,115 3,868 5,407 3,203 4,597 4,661 0,18
Krakersy, suchary, herbatniki, wafle 0,042 0,040 0,025 0,043 0,050 0,038 0,04
Makarony 0,403 0,373 0,359 0,377 0,481 0,490 0,10
Produkty makaronowe 0,002 0,002 0,000 0,002 0,002 0,002 0,02
Wyroby ciastkarskie 0,732 0,680 0,607 0,804 0,881 0,620 0,10
Mąka 0,940 0,788 1,349 0,704 1,292 0,844 0,17
Kasza 0,168 0,130 0,172 0,134 0,268 0,188 0,12
Płatki 0,058 0,053 0,033 0,057 0,075 0,079 0,06
Mięso wołowe (świeże, chłodzone lub mrożone) 0,131 0,112 0,060 0,179 0,188 0,077 0,10
Mięso cielęce (świeże, chłodzone lub mrożone) 0,013 0,009 0,018 0,013 0,021 0,003 0,03
Mięso wieprzowe (świeże, chłodzone lub mrożone) 1,480 1,350 2,481 1,451 1,611 1,023 0,12
Mięso baranie, kozie (świeże, chłodzone lub mrożone) 0,002 0,002 0,001 0,002 0,003 0,001 0,01
Kury, koguty, kurczęta (świeże, chłodzone lub mrożone) 1,447 1,328 1,405 1,301 1,802 1,369 0,14
Pozostały drób (świeży, chłodzony lub mrożony) 0,147 0,121 0,235 0,150 0,197 0,092 0,08
Wędliny wysokogatunkowe i kiełbasy trwałe 0,704 0,680 0,659 0,803 0,769 0,512 0,08
Wędliny drobiowe 0,229 0,226 0,170 0,214 0,250 0,249 0,05
Wędliny podrobowe 0,190 0,150 0,294 0,116 0,282 0,202 0,14
Pozostałe wędliny 1,196 1,116 1,444 0,952 1,399 1,235 0,13
Konserwy mięsne 0,105 0,105 0,078 0,089 0,115 0,128 0,04
Inne przetwory mięsne 0,195 0,189 0,128 0,185 0,223 0,251 0,06
Mięso mielone mieszane 0,086 0,084 0,040 0,078 0,103 0,106 0,07
Podroby (świeże, chłodzone lub mrożone) 0,131 0,111 0,120 0,111 0,187 0,140 0,08
Pozostałe mięso (świeże, chłodzone lub mrożone) 0,013 0,011 0,025 0,009 0,016 0,006 0,02
Ryby morskie (świeże, chłodzone lub mrożone) 0,230 0,212 0,180 0,243 0,290 0,164 0,08
Ryby słodkowodne (świeże, chłodzone lub mrożone) 0,101 0,093 0,085 0,110 0,126 0,051 0,04
Skorupiaki oraz pozostałe zwierzęta morskie i słodkowodne (świeże, chłodzone) 0,003 0,003 0,001 0,006 0,001 0,001 0,03
Ryby morskie suszone lub wędzone 0,052 0,045 0,037 0,053 0,071 0,037 0,08
Ryby słodkowodne suszone lub wędzone 0,004 0,003 0,003 0,006 0,005 0,001 0,02
Śledzie i inne ryby morskie - solone 0,052 0,043 0,060 0,043 0,076 0,032 0,08
Konserwy rybne 0,075 0,071 0,063 0,073 0,088 0,073 0,04
Mleko pełne 2,318 1,914 5,041 1,942 2,736 2,182 0,21
Mleko o niskiej zawartości tłuszczu (poniżej 3,2%) 1,667 1,542 0,590 1,679 2,203 1,958 0,14
Mleko zagęszczone i w proszku 0,058 0,069 0,032 0,073 0,032 0,066 0,07
Jogurty 0,504 0,526 0,284 0,641 0,467 0,477 0,08
Sery twarogowe 0,568 0,525 0,496 0,586 0,694 0,507 0,09
Sery dojrzewające i topione 0,419 0,442 0,247 0,511 0,379 0,400 0,13
Śmietana i śmietanka 0,432 0,381 0,450 0,392 0,571 0,372 0,17
Napoje mleczne 0,288 0,254 0,116 0,321 0,408 0,255 0,09
Jaja 0,854 0,773 0,989 0,767 1,047 0,849 0,16
Masło 0,317 0,281 0,268 0,354 0,419 0,219 0,14
Margaryna i inne tłuszcze roślinne 0,519 0,499 0,540 0,370 0,599 0,603 0,11
Oliwa z oliwek 0,016 0,014 0,004 0,030 0,019 0,013 0,05
Oleje roślinne 0,534 0,489 0,478 0,483 0,674 0,531 0,12
Pozostałe tłuszcze zwierzęce 0,172 0,133 0,302 0,114 0,252 0,180 0,13
Owoce cytrusowe (świeże, chłodzone lub mrożone) 0,660 0,623 0,381 0,780 0,800 0,544 0,09
Banany (świeże, chłodzone lub mrożone) 0,459 0,476 0,228 0,538 0,458 0,428 0,08
Jabłka (świeże, chłodzone lub mrożone) 1,373 1,189 1,621 1,226 1,823 1,235 0,13
Gruszki (świeże, chłodzone lub mrożone) 0,093 0,080 0,136 0,117 0,111 0,043 0,04
Śliwki (świeże, chłodzone lub mrożone) 0,204 0,162 0,277 0,223 0,294 0,112 0,06
Pozostałe owoce pestkowe (świeże, chłodzone lub mrożone) 0,296 0,271 0,369 0,300 0,353 0,174 0,03
Owoce jagodowe (świeże, chłodzone lub mrożone) 0,568 0,513 0,552 0,649 0,709 0,359 0,05
Pozostałe owoce (świeże, chłodzone lub mrożone) 0,183 0,201 0,066 0,252 0,155 0,123 0,05
Mieszanki owocowe (świeże, chłodzone lub mrożone) 0,003 0,002 0,000 0,005 0,007 0,002 0,01
Owoce suszone 0,031 0,028 0,020 0,035 0,040 0,020 0,05
Orzechy, nasiona, pestki jadalne 0,056 0,057 0,045 0,071 0,054 0,041 0,02
Przetwory owocowe 0,075 0,077 0,054 0,097 0,069 0,051 0,04
Sałata (szacunek na podstawie wydatków) 0,100 0,095 0,066 0,128 0,116 0,079 0,06
Kapusta (świeża, chłodzona lub mrożona) 0,626 0,537 0,834 0,541 0,843 0,423 0,09
Kalafiorowate (świeże, chłodzone lub mrożone) 0,190 0,171 0,129 0,208 0,255 0,135 0,08
Pomidory (świeże, chłodzone lub mrożone) 0,966 0,882 0,963 0,927 1,203 0,824 0,09
Ogórki (świeże, chłodzone lub mrożone) 0,653 0,589 0,859 0,596 0,797 0,479 0,06
Pozostałe warzywa o jad. owocach (świeże, chłodz.. mroż.) 0,246 0,234 0,214 0,276 0,287 0,149 0,04
Buraki (świeże, chłodzone lub mrożone) 0,288 0,245 0,482 0,218 0,377 0,215 0,09
Marchew (świeża, chłodzona lub mrożona) 0,599 0,518 0,862 0,518 0,766 0,517 0,14
Cebula (świeża, chłodzona lub mrożona) 0,520 0,447 0,586 0,468 0,702 0,479 0,13
Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste (świeże, chłodzone lub mrożone) 0,331 0,281 0,444 0,302 0,440 0,266 0,12
Grzyby (świeże, chłodzone lub mrożone) 0,110 0,112 0,077 0,122 0,113 0,082 0,04
Ziarno roślin strączkowych 0,059 0,051 0,060 0,048 0,082 0,052 0,07
Pozostałe warzywa i grzyby suszone 0,002 0,002 0,001 0,003 0,003 0,002 0,02
Kapusta kwaszona 0,251 0,214 0,300 0,203 0,349 0,220 0,10
Mieszanki warzywne (świeże, chłodzone lub mrożone) 0,255 0,238 0,067 0,286 0,330 0,289 0,11
Pozostałe przetwory warzywne i grzybowe 0,495 0,512 0,233 0,562 0,498 0,512 0,10
Ziemniaki 5,633 4,992 7,551 4,066 7,212 5,545 0,12
Pozostałe warzywa bulwiaste 0,000 0,001 0,000 0,000 0,000 0,001 0,01
Przetwory ziemniaczane 0,121 0,141 0,051 0,158 0,076 0,147 0,10
Cukier 1,533 1,318 2,147 1,203 2,032 1,323 0,17
Dżem, marmolada 0,082 0,076 0,057 0,083 0,101 0,088 0,06
Miód 0,043 0,029 0,027 0,040 0,083 0,026 0,09
Czekolada 0,102 0,101 0,072 0,119 0,108 0,090 0,05
Wyroby cukiernicze 0,238 0,242 0,204 0,272 0,232 0,200 0,04
Lody jadalne 0,227 0,244 0,196 0,265 0,189 0,181 0,04
Pozostałe wyroby cukiernicze 0,040 0,045 0,021 0,050 0,026 0,047 0,09
Sól 0,236 0,193 0,303 0,171 0,349 0,222 0,15
Kawa 0,210 0,197 0,183 0,195 0,252 0,219 0,09
Herbata 0,081 0,075 0,066 0,082 0,100 0,081 0,09
Kakao i czekolada w proszku 0,017 0,017 0,015 0,018 0,016 0,018 0,01
Wody mineralne lub źródlane 3,327 3,378 1,675 4,427 3,301 3,120 0,08
Inne napoje bezalkoholowe 3,149 3,443 3,129 3,528 2,314 3,206 0,09
Soki owocowe 1,046 1,145 0,504 1,661 0,747 1,045 0,13
Soki warzywne 0,090 0,092 0,023 0,139 0,089 0,075 0,04
Soki owocowo-warzywne 0,133 0,152 0,078 0,193 0,080 0,139 0,07
Wyroby spirytusowe i likiery 0,109 0,109 0,099 0,136 0,105 0,091 0,02
Wina gronowe lub inne owocowe 0,094 0,096 0,036 0,166 0,078 0,122 0,04
Pozostałe napoje alkoholowe 0,021 0,022 0,014 0,024 0,019 0,020 0,02
Piwo 1,066 1,151 0,708 1,414 0,827 1,153 0,06
Papierosy 47 50 31 45 46 55 0,04
Cygara 0,001 0,001 0,000 0,001 0,000 0,000 0,01

średni stosunek korelacyjny

0,08