Rok 2006, według przynależności społeczno-ekonomicznej

 Wyszczególnienie produktu żywnościowego Razem pracowników rolników pracujących na własny rachunek emerytów i rencistów utrzymujących się z niezarobkowych źródeł  Stosunek korelacyjny
Ryż 0,240 0,209 0,181 0,233 0,314 0,270 0,11
Pieczywo żytnie 0,299 0,276 0,175 0,333 0,381 0,228 0,07
Pieczywo pszenne 1,149 1,147 0,802 1,179 1,253 1,055 0,08
Pieczywo mieszane i pozostałe 4,528 4,229 5,879 3,546 4,882 5,294 0,19
Krakersy, suchary, herbatniki, wafle 0,036 0,034 0,027 0,038 0,043 0,027 0,04
Makarony 0,400 0,364 0,342 0,364 0,482 0,460 0,12
Produkty makaronowe 0,001 0,001 0,000 0,001 0,001 0,002 0,01
Wyroby ciastkarskie 0,686 0,654 0,545 0,717 0,803 0,571 0,09
Mąka 1,041 0,860 1,539 0,804 1,362 0,912 0,17
Kasza 0,189 0,140 0,196 0,157 0,297 0,169 0,14
Płatki 0,060 0,058 0,036 0,062 0,072 0,059 0,04
Mięso wołowe (świeże lub mrożone) 0,140 0,122 0,073 0,185 0,194 0,077 0,09
Mięso cielęce (świeże  lub mrożone) 0,013 0,010 0,014 0,017 0,019 0,012 0,02
Mięso wieprzowe (świeże  lub mrożone) 1,384 1,266 2,277 1,444 1,442 1,038 0,12
Mięso baranie, kozie (świeże  lub mrożone) 0,003 0,002 0,003 0,008 0,004 0,000 0,02
Kury, koguty, kurczęta (świeże  lub mrożone) 1,447 1,309 1,441 1,299 1,758 1,468 0,14
Pozostały drób (świeży lub mrożony) 0,165 0,137 0,287 0,153 0,205 0,109 0,10
Wędliny wysokogatunkowe i kiełbasy trwałe 0,619 0,603 0,600 0,735 0,669 0,404 0,10
Wędliny drobiowe 0,231 0,230 0,159 0,220 0,258 0,211 0,06
Wędliny podrobowe 0,207 0,165 0,326 0,132 0,277 0,231 0,14
Pozostałe wędliny 1,205 1,126 1,451 0,991 1,347 1,246 0,12
Konserwy mięsne 0,097 0,094 0,074 0,084 0,105 0,128 0,04
Mięso mielone mieszane 0,085 0,083 0,040 0,076 0,099 0,100 0,07
Podroby (świeże,  lub mrożone) 0,137 0,118 0,096 0,120 0,188 0,148 0,08
Pozostałe mięso (świeże,  lub mrożone) 0,014 0,014 0,018 0,010 0,015 0,011 0,01
Ryby morskie (świeże,  lub mrożone) 0,212 0,194 0,161 0,253 0,265 0,146 0,10
Ryby słodkowodne (świeże,  lub mrożone) 0,067 0,057 0,045 0,073 0,097 0,043 0,06
Skorupiaki oraz pozostałe zwierzęta morskie i słod. 0,001 0,001 0,000 0,003 0,001 0,000 0,02
Ryby morskie suszone lub wędzone 0,046 0,040 0,033 0,051 0,061 0,033 0,07
Ryby słodkowodne suszone lub wędzone 0,003 0,002 0,002 0,004 0,004 0,002 0,02
Śledzie i inne ryby morskie - solone 0,051 0,042 0,060 0,041 0,073 0,041 0,08
Konserwy rybne 0,071 0,067 0,057 0,072 0,083 0,076 0,05
Mleko pełne 2,470 1,978 5,852 2,055 2,767 2,072 0,25
Mleko o niskiej zawartości tłuszczu (poniżej 3,2%) 1,960 1,809 0,625 1,912 2,557 2,268 0,16
Mleko zagęszczone i w proszku 0,046 0,058 0,030 0,063 0,025 0,035 0,07
Jogurty 0,413 0,442 0,222 0,546 0,380 0,360 0,09
Sery twarogowe 0,569 0,522 0,541 0,602 0,685 0,449 0,12
Sery dojrzewające i topione 0,404 0,434 0,224 0,497 0,370 0,386 0,14
Śmietana i śmietanka 0,438 0,379 0,517 0,386 0,561 0,365 0,17
Napoje mleczne 0,295 0,254 0,098 0,329 0,432 0,232 0,12
Jaja (w sztukach) 15 14 17 14 18 15 0,15
Masło 0,337 0,301 0,279 0,384 0,430 0,238 0,11
Margaryna i inne tłuszcze roślinne 0,544 0,522 0,540 0,381 0,608 0,660 0,11
Oliwa z oliwek 0,013 0,012 0,002 0,025 0,017 0,008 0,05
Oleje roślinne 0,518 0,470 0,474 0,471 0,641 0,504 0,12
Pozostałe tłuszcze zwierzęce 0,195 0,144 0,324 0,133 0,278 0,197 0,14
Owoce cytrusowe (świeże,  lub mrożone) 0,610 0,575 0,324 0,785 0,726 0,504 0,10
Banany (świeże  lub mrożone) 0,322 0,340 0,156 0,430 0,315 0,255 0,08
Jabłka (świeże  lub mrożone) 1,619 1,444 1,793 1,511 1,993 1,402 0,11
Gruszki (świeże  lub mrożone) 0,086 0,074 0,124 0,090 0,107 0,054 0,04
Śliwki (świeże  lub mrożone) 0,172 0,136 0,232 0,154 0,246 0,114 0,06
Pozostałe owoce pestkowe (świeże  lub mrożone) 0,254 0,228 0,333 0,293 0,295 0,153 0,04
Owoce jagodowe (świeże  lub mrożone) 0,521 0,477 0,513 0,604 0,635 0,303 0,05
Pozostałe owoce (świeże  lub mrożone) 0,150 0,171 0,061 0,246 0,118 0,091 0,06
Mieszanki owocowe (świeże  lub mrożone) 0,001 0,001 0,000 0,002 0,002 0,001 0,01
Owoce suszone 0,029 0,028 0,018 0,035 0,036 0,018 0,05
Orzechy, nasiona, pestki jadalne 0,049 0,051 0,035 0,062 0,049 0,038 0,03
Przetwory owocowe 0,065 0,073 0,037 0,098 0,054 0,041 0,07
Sałata 0,083 0,081 0,055 0,106 0,092 0,064 0,05
Kapusta (świeża, chłodzona lub mrożona) 0,645 0,541 0,837 0,511 0,867 0,500 0,09
Kalafiorowate (świeże  lub mrożone) 0,162 0,149 0,084 0,182 0,215 0,110 0,08
Pomidory (świeże,  lub mrożone) 0,920 0,846 0,920 0,920 1,112 0,707 0,08
Ogórki (świeże  lub mrożone) 0,706 0,644 0,977 0,667 0,805 0,530 0,06
Pozostałe warzywa o jad. owocach (świeże  lub mroż) 0,233 0,225 0,203 0,271 0,261 0,152 0,04
Buraki (świeże  lub mrożone) 0,298 0,236 0,516 0,217 0,398 0,247 0,11
Marchew (świeża, chłodzona lub mrożona) 0,607 0,514 0,900 0,525 0,755 0,528 0,16
Cebula (świeża lub mrożona) 0,535 0,454 0,598 0,480 0,699 0,518 0,12
Pozostałe warz. korz. i bulwiaste (świeże  lub mroż) 0,322 0,275 0,448 0,276 0,414 0,235 0,13
Grzyby (świeże  lub mrożone) 0,122 0,120 0,110 0,136 0,133 0,081 0,03
Ziarno roślin strączkowych 0,063 0,054 0,067 0,043 0,084 0,063 0,07
Pozostałe warzywa i grzyby suszone 0,002 0,002 0,001 0,004 0,003 0,001 0,03
Kapusta kwaszona 0,280 0,235 0,382 0,249 0,355 0,267 0,10
Mieszanki warzywne (świeże  lub mrożone) 0,243 0,229 0,048 0,304 0,307 0,240 0,12
Pozostałe przetwory warzywne i grzybowe 0,460 0,484 0,205 0,559 0,450 0,464 0,11
Ziemniaki 6,029 5,176 7,927 4,569 7,632 5,993 0,12
Przetwory ziemniaczane 0,105 0,123 0,043 0,141 0,068 0,134 0,09
Cukier 1,601 1,378 2,135 1,266 2,026 1,449 0,17
Dżem, marmolada 0,087 0,081 0,059 0,087 0,103 0,108 0,07
Miód 0,045 0,032 0,029 0,045 0,077 0,030 0,08
Czekolada 0,100 0,101 0,066 0,118 0,104 0,087 0,06
Wyroby cukiernicze 0,211 0,218 0,182 0,252 0,201 0,176 0,05
Lody jadalne 0,219 0,241 0,191 0,280 0,179 0,153 0,06
Pozostałe wyroby cukiernicze 0,033 0,039 0,016 0,040 0,023 0,032 0,08
Sól 0,259 0,204 0,349 0,198 0,362 0,258 0,16
Kawa 0,206 0,194 0,178 0,190 0,242 0,209 0,08
Herbata 0,083 0,076 0,068 0,079 0,102 0,085 0,09
Kakao i czekolada w proszku 0,018 0,018 0,019 0,019 0,016 0,017 0,01
Wody mineralne lub źródlane 2,979 3,065 1,284 4,161 3,004 2,614 0,10
Inne napoje bezalkoholowe 2,664 2,845 2,830 3,113 2,149 2,623 0,07
Soki owocowe 1,025 1,191 0,406 1,694 0,720 0,820 0,14
Soki warzywne 0,098 0,104 0,022 0,137 0,097 0,083 0,05
Soki owocowo-warzywne 0,144 0,172 0,085 0,197 0,086 0,161 0,07
Wyroby spirytusowe i likiery 0,091 0,093 0,075 0,137 0,084 0,068 0,02
Wina gronowe lub inne owocowe 0,083 0,087 0,032 0,147 0,072 0,082 0,05
Pozostałe napoje alkoholowe 0,023 0,025 0,013 0,031 0,019 0,028 0,03
Piwo 0,932 1,036 0,599 1,203 0,728 0,987 0,06
Papierosy (w sztukach) 55 56 41 49 55 62 0,03
Średni stosunek korelacyjny ->             0,08