Rok 2000, według przynależności społeczno-ekonomicznej

 Wyszczególnienie produktu żywnościowego Razem pracowników rolników pracujących na własny rachunek emerytów i rencistów utrzymujących się z niezarobkowych źródeł  Stosunek korelacyjny
Ryż 0,233 0,196 0,204 0,220 0,322 0,213 0,14
Pieczywo żytnie 0,203 0,196 0,134 0,259 0,264 0,102 0,07
Pieczywo pszenne 1,153 1,163 0,964 1,245 1,293 0,843 0,10
Pieczywo mieszane i poz 5,636 5,176 6,491 4,486 6,041 6,353 0,21
Krakersy, suchary, wafle 0,031 0,031 0,024 0,031 0,037 0,020 0,04
Makaron 0,344 0,328 0,270 0,317 0,430 0,359 0,14
Prod. makaronowe 0,001 0,001 0,001 0,002 0,001 0,001 0,01
Wyrobyn ciastkarskie 0,564 0,589 0,408 0,638 0,641 0,376 0,13
Mąka 1,242 0,867 1,808 0,881 1,628 1,071 0,26
Kasze 0,202 0,138 0,223 0,144 0,313 0,202 0,16
Płatki 0,070 0,072 0,047 0,092 0,080 0,052 0,06
Mięso wołowe 0,311 0,311 0,179 0,376 0,402 0,205 0,14
Mięso cielęce 0,040 0,031 0,038 0,042 0,060 0,023 0,03
Mięso wieprzowe 1,247 1,152 1,617 1,318 1,196 0,878 0,10
Mięso baranie, jag., kozie 0,004 0,004 0,008 0,005 0,003 0,001 0,02
Kury, koguty, kurczęta, indyki 1,206 1,114 1,124 1,153 1,455 1,102 0,13
Pozostały drób 0,200 0,105 0,434 0,161 0,225 0,135 0,19
Wędliny wysokogatun. i kiełb. trwałe 0,471 0,519 0,359 0,607 0,465 0,251 0,14
Wędliny drobiowe 0,152 0,160 0,100 0,166 0,178 0,111 0,09
Pozostałe wędliny 1,445 1,369 1,516 1,250 1,595 1,379 0,11
Podroby i inne przetwory 0,226 0,168 0,284 0,143 0,308 0,245 0,16
Konserwy mięsne 0,094 0,100 0,077 0,097 0,094 0,100 0,04
Wędliny podrobowe i inne przetwory 0,149 0,142 0,100 0,136 0,197 0,160 0,08
Pozostałe mięsa, kości 0,213 0,165 0,249 0,130 0,276 0,323 0,11
Ryby morskie świeże i mrożone 0,187 0,180 0,145 0,204 0,235 0,128 0,10
Ryby słodkowodne świeże i mroż 0,079 0,081 0,052 0,086 0,095 0,071 0,04
Skorupiaki i inne wodne(świeże i mroż) 0,001 0,001 0,000 0,001 0,001 0,000 0,01
Ryby morskie wędzone lub suszone 0,048 0,046 0,034 0,050 0,063 0,033 0,06
Ryby słodkowodne wędz.lub susz. 0,003 0,003 0,001 0,004 0,004 0,001 0,02
Konserwy rybne 0,073 0,075 0,063 0,073 0,076 0,067 0,03
Śledzie 0,066 0,055 0,065 0,057 0,089 0,054 0,08
Mleko pełnotłuste 2,864 1,483 6,387 2,123 3,159 2,005 0,38
Mleko o niższej zawartości tłuszczu 2,809 2,826 1,199 2,564 3,923 3,040 0,23
Mleko zagęsz. (skond. I w proszku) 0,040 0,048 0,028 0,057 0,026 0,059 0,06
Jogurty 0,363 0,448 0,188 0,537 0,310 0,238 0,16
Sery twarogowe 0,573 0,497 0,604 0,592 0,706 0,408 0,15
Sery dojrzewające i topione 0,315 0,374 0,181 0,421 0,289 0,237 0,23
Śmietana i śmietanka 0,480 0,383 0,621 0,401 0,590 0,376 0,21
Napoje mleczne 0,247 0,247 0,076 0,265 0,373 0,176 0,13
Jaja  (w szt.) 15,4 13,8 17,2 14,3 17,6 14,0 0,16
Masło 0,331 0,311 0,285 0,383 0,404 0,204 0,12
Margaryna i inne tł. roślinne 0,646 0,619 0,631 0,490 0,733 0,722 0,12
Oliwa z oliwek 0,006 0,006 0,002 0,014 0,007 0,003 0,04
Oleje roślinne 0,458 0,412 0,414 0,412 0,588 0,428 0,15
Pozostałe tł. zwierzęce 0,240 0,165 0,362 0,142 0,313 0,238 0,18
Owoce cytrusowe 0,568 0,612 0,312 0,734 0,657 0,358 0,13
Banany 0,424 0,499 0,227 0,539 0,413 0,354 0,14
Jabłka 2,031 1,832 2,157 1,964 2,361 1,704 0,09
Gruszki 0,194 0,161 0,256 0,192 0,218 0,143 0,04
Śliwki 0,239 0,190 0,319 0,203 0,291 0,163 0,05
Pozostałe pestkowe 0,288 0,274 0,338 0,285 0,302 0,152 0,03
Owoce jagodowe 0,478 0,439 0,505 0,541 0,539 0,307 0,04
Pozostałe owoce świeże 0,098 0,131 0,039 0,171 0,068 0,055 0,08
Owoce suszone 0,021 0,021 0,014 0,025 0,024 0,012 0,05
Orzechy 0,035 0,036 0,033 0,043 0,030 0,048 0,02
Owoce mrożone i przetwory owocowe 0,033 0,043 0,013 0,060 0,023 0,020 0,08
Sałata 0,060 0,058 0,056 0,061 0,068 0,039 0,03
Pozostałe warzywa liściaste, łodygowe 0,055 0,050 0,053 0,053 0,067 0,041 0,05
Kapusta świeża 0,858 0,658 1,049 0,683 1,140 0,752 0,09
Kalafiorowate 0,148 0,146 0,086 0,161 0,197 0,108 0,08
Pomidory 0,823 0,794 0,748 0,848 0,948 0,648 0,06
Ogórki 0,638 0,556 0,829 0,584 0,687 0,499 0,06
Pozostałe warzywa o jad owocach 0,214 0,217 0,210 0,225 0,219 0,153 0,02
Buraki 0,404 0,285 0,587 0,317 0,513 0,370 0,16
Marchew 0,758 0,604 0,946 0,662 0,929 0,692 0,17
Cebula 0,606 0,488 0,675 0,506 0,796 0,570 0,13
Pozostałe warzywa korz.i bulwiaste 0,531 0,462 0,536 0,508 0,668 0,444 0,12
Grzyby świeże 0,116 0,121 0,087 0,131 0,118 0,148 0,03
Ziarno strączkowych 0,094 0,075 0,113 0,070 0,120 0,095 0,07
Pozostałe warzywa i grzyby suszone 0,002 0,002 0,001 0,002 0,002 0,001 0,01
Warzywa mrożone 0,075 0,091 0,019 0,117 0,076 0,054 0,11
Kapusta kwaszona 0,315 0,245 0,445 0,257 0,364 0,305 0,13
Ziemniaki 8,177 6,878 9,237 6,434 10,179 8,157 0,10
Przetwory ziemniaczane 0,051 0,070 0,020 0,091 0,031 0,033 0,12
Cukier 1,887 1,519 2,306 1,475 2,381 1,707 0,20
Dżem, marmelada 0,081 0,083 0,055 0,084 0,094 0,081 0,07
Miód pszczeli 0,034 0,027 0,024 0,033 0,059 0,015 0,08
Czekolada 0,070 0,081 0,049 0,087 0,065 0,052 0,10
Wyroby cukiernicze 0,207 0,234 0,167 0,275 0,179 0,143 0,12
Lody 0,153 0,184 0,127 0,209 0,114 0,093 0,10
Pozostałe wyroby cukiernicze 0,007 0,009 0,003 0,010 0,005 0,006 0,05
Sól 0,289 0,201 0,372 0,208 0,411 0,257 0,20
Kawa 0,183 0,182 0,155 0,172 0,209 0,176 0,09
Herbata 0,090 0,085 0,077 0,089 0,111 0,079 0,11
Kakao i czekolada w proszku 0,017 0,016 0,017 0,018 0,017 0,016 0,01
Wody mineralne 1,237 1,442 0,458 1,840 1,339 0,720 0,12
Soki owocowe 0,733 0,966 0,240 1,446 0,523 0,410 0,19
Soki warzywne 0,065 0,078 0,016 0,106 0,068 0,046 0,07
Soki owocowo-warzywne 0,095 0,123 0,061 0,153 0,053 0,089 0,08
Wyroby spirytusowe 0,098 0,118 0,071 0,126 0,080 0,072 0,02
Wina i miody pitne 0,065 0,072 0,036 0,088 0,066 0,055 0,04
Pozostałe napoje alkoholowe 0,023 0,028 0,013 0,033 0,020 0,020 0,04
Piwo 0,634 0,778 0,423 0,905 0,494 0,401 0,08
Papierosy (w szt.) 72 79 57 62 73 77 0,06
Cygara (w szt.) 0,003 0,002 0,011 0,001 0,000 0,001 0,01

Średni stosunek korelacyjny ->

            0,10